Κέντρο Υγείας Σπηλίου

 

 


Το Κέντρο Υγείας Σπηλίου βρίσκεται στο χωριό Σπήλι του δήμου Αγίου Βασιλείου στο νομό Ρεθύμνου και εποπτεύεται από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Αρχισε να λειτουργεί στις 28/2/1986 και σε αυτό υπάγονται τα περιφερειακά ιατρεία:
 • Π.Ι. Αγίας Γαλήνης

 • Π.Ι. Ακουμιών

 • Π.Ι. Μελάμπων

 • Π.Ι. Αγκουσελιανών

 • Π.Ι. Αργυρούπολης

 • Π.Ι. Ρουστίκων

 • Π.Ι. Επισκοπής Ρεθύμνου

 • Π.Ι. Αρμένων Ρεθύμνου

 • Πολυδύναμο Π.Ι. Πλακιά

 • Εξυπηρετεί 20846 άτομα σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011.

  Στοιχεία επικοινωνίας:
  Διεύθυνση:
  Σπήλι Αγίου Βασιλείου, Τ.Κ. 74053
  Τηλέφωνο: 28323-40011
  Fax:
  28320-22535
  URL:
  https://kentro-ygeias-spilioy.webnode.com/
  Email: kyspiliou@hc-crete.gr

  Προσβασιμότητα
  Το Κέντρο Υγείας Σπηλίου εποπτεύεται από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Το πλησιέστερο νοσοκομείο είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο απέχει 30 Km με μέσο χρόνο πρόσβασης 30 λεπτά.
  Κάλυψη υπηρεσιών υγείας του ΚΥ
  Το Κέντρο Υγείας Σπηλίου προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό ευθύνης του, ο οποίος ανέρχεται σε 20846 άτομα. Γεωγραφικά, στην περιοχή ευθύνης του εντάσσονται οι δήμοι:
  Αγίου Βασιλείου (Δημοτικά Διαμερίσματα: Μουρνές, Κισσού, Καρινών, Λαμπινής, Μυξόρρουμα, Σπηλίου, Αγίας Γαλήνης, Ακουμίων, Αρδάκτου, Κεντροχωρίου, Κεραμέ, Δριμίσκου, Μελάμπων, Σαχτουρίων, Κρύας Βρύσης, Ορνές, Αγκουσελιανών, Αγίου Βασιλείου, Αγίου Ιωάννου, Κοξαρές, Ασωμάτου, Σελλίων, Λευκογείων, Μύρθιου, Μαριού και Ροδακίνου), Ρεθύμνου (Δημοτικά Διαμερίσματα: Αργυρουπόλεως, Μυριοκεφάλων, Βιλανδρέδου, Κάτω Πόρου, Ρουστίκων, Αγίου Κωνσταντίνου, Ζουριδίου, Καλονύκτου, Μούντρου, Σαϊτουρών, Άνω Βαλσαμονέρου, Μαλακίων, Επισκοπής, Αρχοντικής, Κούφης, Καρωτής, Γωνιάς, Φραντζεσκιανών Μετοχίων, Κάτω Βαλσαμονέρου, Αρμένων, Όρους, Γουλεδιανών, Καρές, Καστέλλου, Κούμων, Ατσιποπούλου, Πρινέ και Γερανίου).

  Προσφερόμενες Υπηρεσίες
  Στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου λειτουργούν ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων για την προσφορά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει εποπτικά τα ιατρεία που λειτουργούν στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου και το αντίστοιχο ωράριο λειτουργίας.
   
  Ιατρείο Ωράριο Λειτουργίας*
  Γενικής Ιατρικής Ωράριο 8πμ έως 2μμ 
  Ιατρείο Έκτακτων Περιστατικών Ενεργής Εφημερίας 
  Παιδιατρικό Ωράριο 8πμ έως 2μμ και Ενεργής Εφημερίας 
  Διαιτολογικό Ωράριο 8πμ έως 2μμ 
  Γυναικολογικό/Μαιευτικό Ωράριο 8πμ έως 2μμ 

  * Ενεργής Εφημερίας: Υπάρχει φυσική παρουσία του προσωπικού επί 24ώρου βάσεως
    Μικτή Εφημερία: Υπάρχει φυσική παρουσία του προσωπικού μέχρι τις 12μμ και μετά παραμένει σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και σε περιοχή άμεσης πρόσβασης στο ΚΥ σε περίπτωση ανάγκης
    Εφημερία Ετοιμότητας: Υπάρχει φυσική παρουσία του προσωπικού μέχρι τις 2μμ και μετά παραμένει σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και σε περιοχή άμεσης πρόσβασης στο ΚΥ σε περίπτωση ανάγκης.


  Στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου λειτουργεί Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας. Επίσης, στα Τακτικά Ιατρεία του Κέντρου Υγείας λειτουργεί σύστημα ορισμού ραντεβού. Τα εργαστήρια που λειτουργούν στο Κέντρο Υγείας είναι: Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό.

  Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πραγματοποιούνται επίσης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας κατ' οίκον επισκέψεις. Οι επισκέψεις αυτές γίνονται από γιατρούς ή από επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς κτλ του Κέντρου Υγείας σε άτομα που είναι κατακεκλιμένα ή δεν μπορούν να προσέλθουν στο Κέντρο Υγείας λόγω κατάκλισης, κινητικών προβλημάτων ή/και μη ύπαρξης συγγενικών προσώπων. Από το Κέντρο Υγείας Σπηλίου προσφέρονται επίσης υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας. Πρόκειται για κατ' οίκον επισκέψεις που πραγματοποιούνται από νοσηλευτές/τριες του Κέντρου Υγείας για παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών σε άτομα που χρήζουν κατ' οίκον νοσηλευτικής φροντίδας.

  Ανθρώπινο Δυναμικό
  Στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου δραστηριοποιείται ιατρικό προσωπικό των παρακάτω ειδικοτήτων:
  • Γενικός Ιατρός
  • Παιδίατρος
  • Μικροβιολόγος
  Υποστηρικτικό έργο προσφέρει ένα σύνολο άλλων επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Ειδικότερα, οι ειδικότητες που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας είναι:
  • Μαιευτής/Μαία
  • Νοσηλευτής/τρια
  • Ραδιολόγος/Ακτινολόγος
  • Διαιτολόγος