7η ΥΠΕ

Διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης)
Δημοσκοπήσεις Υγείας Διοίκηση 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Εφαρμογή παρακολούθησης servers

Ο άμεσος συναγερμός σε πιθανές προβληματικές λειτουργίες των servers και η παρακολούθηση των Computers rooms, με άμεση και γρήγορη αναφορά των προβλημάτων ήταν και είναι ένας εφιάλτης των Διαχειριστών. Η Διεύθυνση Πληροφορικής της 7ης ΥΠΕ κατασκεύασε μια εφαρμογή που παρακολουθεί όλες τις μηχανές πληροφορικής και αυτόματα στέλνει emails και SMS στους υπευθύνους σε οποιοαδήποτε δυσλειτουργία παρατηρήσει. Η εφαρμογή επεκτάθηκε μέσω ηλεκτρονικών ψηφιακών θερμομέτρων στα Computer rooms της υπηρεσίας μας, ώστε να παρακολουθεί και να ενημερώνει και σε μεταβολές της θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα κάθε βράδυ ελέγχει ποιοί υπολογιστές χρηστών είναι ανοικτοί (επειδή πχ ξέχασαν να τους τερματίσουν οι χρήστες) και τους τερματίζει αυτόματα. Λόγω της πληθώρας των συσκευών που ελέγχονται και τετραπλών ελέγχων, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία της διάγνωσης, η εφαρμογή βασίζεται σε threads (νηματικός προγραμματισμός), ενώ έχει ένα web based περιβάλλον επισκόπησης. Η γλώσσα προγραμματισμού στην οποία κατασκευάσθηκε είναι VB.net, ενώ γίνεται ευρεία χρήση xml αρχείων, για πλήρη παραμετροποίηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ψηφιακά θερμόμετρα αγοράσθηκαν από στελέχη της υπηρεσίας γιατί δεν υπήρχε τρόπος αγοράς τους από την υπηρεσία μας (μέσω internet).

Σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις, η εφαρμογή αυτή μας "έσωσε" από σοβαρότατες συνέπειες στο computer room, καθώς βλάβες στα κλιματιστικά (από διακοπές τάσης), αύξησαν τη θερμοκρασία, προκαλώντας άμεσα "συναγερμό" στα στελέχη της πληροφορικής. Δεν θέλουμε να διανοηθούμε τι θα γινόταν, αν δεν υπήρχε αυτός ο τρόπος ειδοποίησης, καθώς, δυστυχώς το computer room του ΟΠΣΥ είναι απομακρυσμένο από την υπηρεσία μας και η εποπτεία του, μέσω φυσικής παρουσίας δεν είναι συχνή.

Η εφαρμογή επεκτάθηκε, ώστε να παρακολουθεί και τους servers του ΟΠΣΥ των νοσοκομείων, σε ενημερωτική όμως μορφή (απλή ενημέρωση, χωρίς συνεχή παρακολούθηση).

Ενεργή: Ναι

Έτος δημιουργίας: 2008

Επιστροφή