7η ΥΠΕ

Διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης)
Δημοσκοπήσεις Υγείας Διοίκηση 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Υποχρεώσεις ασθενών

Φεβ 24 2013 1:37 πμ

Ο ασθενής έχει υποχρέωση:

  • να  συμμορφώνεται με τις οδηγίες των Ιατρών και  να συνεργάζεται με  το Νοσηλευτικό Προσωπικό, αφού αποστολή τους είναι η αποκατάσταση της υγείας του.
  • να δείχνει κατανόηση και ηρεμία κατά τις επαφές του με το προσωπικό, αφού αποστολή όλων είναι  η καλύτερη εξυπηρέτησή του.
  • να τακτοποιεί  τις  υποχρεώσεις  του,  που  αφορούν  στο κόστος νοσηλείας  του,   προσκομίζοντας βιβλιάριο υγείας  ή  όποιο άλλο δικαιολογητικό - παραστατικό του ζητηθεί  από το Τμήμα Κίνησης Αρρώστων.
  • να τηρεί τους κανόνες καθαριότητας και ησυχίας στο Νοσοκομείο, γεγονός που αποτελεί βασική νοσηλευτική ανάγκη αλλά και ένδειξη πολιτισμού.
  • να ενημερώνει τους οικείους και επισκέπτες του στην τήρηση του ωραρίου επισκεπτηρίου, ώστε τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι ασθενείς να αναπαύονται, αλλά να δίνεται και η δυνατότητα στο προσωπικό για καλύτερη περιποίηση
  • απαγορεύεται να καταναλώνει φαγητά και άλλα είδη διατροφής εκτός εκείνων που υποδεικνύει το Νοσοκομείο γιατί δημιουργούνται προβλήματα στη σωστή διάγνωση και στην αντίστοιχη θεραπεία
  • να δείχνει σεβασμό στο νοσοκομειακό περιβάλλον με τη διατήρηση της καθαριότητας και τη σωστή χρήση των μέσων και της περιουσίας του Νοσοκομείου.
  • Ασθενείς και επισκέπτες οφείλουν να τηρούν τις ώρες επισκεπτηρίου, όχι μόνο για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και για την αποτελεσματικότερη θεραπεία του αρρώστου.
  • να καταγγείλει, κατά προτίμηση γραπτά και τεκμηριωμένα προς το γραφείο επικοινωνίας με το πολίτη, κάθε παράλειψη ή αμέλεια του προσωπικού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (π.χ. ζήτηση χρημάτων, ανάρμοστη συμπεριφορά, άσχημη αντιμετώπιση κ.λ.π)
  • να μην φέρνει μαζί του πολύτιμα αντικείμενα καθώς και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επίσης, οι συνοδοί που παραμένουν στους θαλάμους λόγω ειδικής άδειας, πρέπει να φροντίζουν στη διατήρηση της καθαριότητας. Να μην κάθονται στα κρεβάτια των ασθενών, να μην βάζουν λουλούδια στους θαλάμους και να μην κρατούν τρόφιμα, αναψυκτικά και καφέδες, γιατί μεταβάλλονται σε εστίες μικροβίων. Επίσης πρέπει να προσέχουν τον κλιματισμό και να αποφεύγουν να είναι ανοικτά παράθυρα/μπαλκονόπορτες σε έντονο κρύο ή ζέστη, καθώς επιβαρύνουν το κλιματιστικό σύστημα.
Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων.

*Το παρόν κείμενο είναι συνδυασμός κειμένων του ΓΝ Ρεθύμνου και ΠΑΓΝΗ, από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους, που αναρτήθηκαν το 2011.

Επιστροφή