7η ΥΠΕ

Διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης)
Δημοσκοπήσεις Υγείας Διοίκηση 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Ημερίδα παρουσίασης της καινοτόμας εφαρμογής "Πανάκεια"

Κατηγορία: Ημερίδες

Ημερομηνία Δράσης: 13/9/2013

Η καινοτόμα εφαρμογή παρακολούθησης νοσηλευτικών και ιατρικών διαδικασιών "ΠΑΝΑΚΕΙΑ", παρουσίαστηκε σε ειδική ημερίδα στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ. Πρόκειται για ένα Σύστημα Νοσοκομειακής και Ιατρικής Επικοινωνίας, το οποίο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά, σε συνεργασία με την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης στην Παθολογική κλινική του ΓΝ Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να είναι ίσως η πρώτη κλινική στην Ελλάδα που λειτουργεί εντελώς ηλεκτρονικά σε όλες τις διεργασίες της και χωρίς χαρτί (paperless). Το Πρόγραμμα, που ξεκίνησε η δημιουργία του το 2011, θέτει σε εφαρμογή τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή ιατρική πράξη και αποτελεί εργασία εθελοντικής προσφοράς του Δ/ντή Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ρεθύμνου κ. Κώστα Μαλά και του Δ/ντή Πληροφορικής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης και πρώην Διοικητή του Γ.Ν. Ρεθύμνου κ. Γιώργου Μοσχοβάκη, με μηδενικό κόστος εφαρμογής για το κράτος. Με τη συμβολή του υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ, κου Γεωργίου Νεοφώτιστου, η εφαρμογή εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε, ώστε το καλοκαίρι του 2013 δούλεψε παραγωγικά.

Στην ημερίδα έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του, αναλύθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται και έγινε ανάλυση των ανθρωποωρών που εξοικονομούνται από τη λειτουργία του.

Η επίδειξη αφορούσε πραγματική επίσκεψη γιατρού από το αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ σε θάλαμο ασθενών του Γ.Ν. Ρεθύμνου (σύνδεση ΠΑΓΝΗ-Γ.Ν. Ρεθύμνου). Κατά τη διάρκεια της επίδειξης του Προγράμματος έγινε κλινική εξέταση από το γιατρό που βρίσκεται στο ΠΑΓΝΗ σε ασθενή του Γ.Ν. Ρεθύμνου, και δόθηκαν εντολές για εξετάσεις και για αλλαγή αγωγής σε ασθενή. Επίσης έγινε επίδειξη του τρόπου παρουσίασης και παρακολούθησης των ζωτικών και των εξετάσεων και έγινε ηλεκτρονική «συνομιλία» του γιατρού με την υπεύθυνη Προϊσταμένη της Κλινικής στο Ρέθυμνο. Ταυτόχρονα παρουσιάσθηκε ο άμεσος τρόπος ενημέρωσης των νοσηλευτών σε πιθανή αλλαγή νοσηλείας ασθενή. Στο τέλος απαντήθηκαν απορίες και ακολούθησε διαλογική συζήτηση.