Η Κρήτη μας - Γεωγραφία

Δημογραφικά στοιχεία της Κρήτης Στοιχεία για την υγεία στην Κρήτη Η πρόταση μας για την Υγεία στην Κρήτη

Ο Ουίλιαμ Χιουζ (William Hughes) σε μία προσφώνηση του το 1863, είπε : «Η απλή ονομασία χωρών δεν είναι γεωγραφία. Το να ξέρεις από στήθους ένα γεωγραφικό λεξικό δεν κάνει κάποιον, από μόνο του, γεωγράφο. Η γεωγραφία έχει υψηλότερες βλέψεις από αυτές: αναζητά την ταξινόμηση φαινομένων (ομοίως του φυσικού και πολιτικού κόσμου στο βαθμό που διερευνά τον δεύτερο) ούτως ώστε να συγκρίνει, να γενικεύσει, να περάσει από τις επιπτώσεις στα αίτια και κάνοντάς το αυτό να ανακαλύψει τους σημαντικούς νόμους της φύσης και να επισημάνει την επιρροή τους στον άνθρωπο. Με μια λέξη, η γεωγραφία είναι επιστήμη, όχι απλών ονομάτων, αλλά επιχειρημάτων και λογικής, αιτιών και επιπτώσεων».

Για να κατεβάσετε σε πολύ υψηλή ανάλυση τους παραπάνω χάρτες που αναφέρονται στην Κρήτη, κάντε κλικ εδώ (περίπου 58ΜΒ)

Νομοί Κρήτης

Νομός Ηρακλείου

Έκταση : 2.641 τ.χλμ

Ο Ν. Ηρακλείου  βρίσκεται ανάμεσα σε δύο οροσειρές την Ίδη και την Δίκτη ενώ στο νότιο τμήμα του βρίσκονται τα Αστερούσια όρη.

Η μεγαλύτερη πεδιάδα του είναι της Μεσαράς  ενώ ο νομός διαρρέεται από μικρούς ποταμούς όπως ο Γαζανός, ο Αναποδάρης, ο Γιόφυρος, ο Αποσελέμης και ο Γεροπόταμος.

Νομός Χανίων

Ο Νομός Χανίων είναι ο δυτικότερος της Κρήτης. Το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι ορεινό, με κυριότερο  την οροσειρά των Λευκών Ορέων. Έχει χαρακτηριστεί ως ο τόπος των  φαραγγιών. 

Νομός Ρεθύμνου

Ο Νομός Ρεθύμνου είναι κυρίως ορεινός. Τα πεδινά εδάφη του περιορίζονται στα βόρεια και νότια παράλια. Στο νομό κυριαρχεί το όρος Ίδη ή Ψηλορείτης με υψόμετρο 2.458μ.

Σημαντικότερος ποταμός του νομού είναι ο Γεροπόταμος. Το κλίμα του νομού είναι ήπιο μεσογειακό.

Νομός Λασιθίου

Ο Νομός Λασιθίου είναι ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης. Το έδαφος του είναι κυρίως ορεινό με κύρια οροσειρά την Δίκτη ή αλλιώς  Λασιθιώτικα  όρη.

Επιστροφή

EU-GAPP website EU-JAMRAI website EU-IPAAC website Panacea Research Project website ΕΣΠΑ